Hortus Botanicus Leiden

Hortus Botanicus Leiden

De Hortus Botanicus in vogelvlucht

De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland, gesticht door de Universiteit Leiden in 1590. De tuin begon op de plek waar nu de Voortuin is. De eerste beplanting dateert uit 1594. In de loop van de eeuwen is de Hortus voortdurend uitgebreid, en heeft de beplanting veel veranderingen ondergaan. Toch zijn er uit de afgelopen 400 jaar nog veel oude bomen te bewonderen.

Voortuin en Wintertuin. De Voortuin is het oudste deel van de Hortus bij de ingang aan het Rapenburg: de Clusiustuin. In de Wintertuin, de hoge kas aan de noordkant, bevinden zich de entree, de Hortuswinkel, het Clusius Café en de Tuinkamer. Het is ook een plek voor planten: palmvarens en vleeseters, en in de winter voor een groot deel van de kuipplanten.

Tropische kassen. In de tropische kassen vindt u vele tinten groen en allerlei bijzondere bladvormen. Van varens en orchideeën tot exotische aronskelken.
De hoogste kas van het tropische kassencomplex is de Victoriakas. De kas is genoemd naar de beroemde reuzenwaterlelie Victoria amazonica.

Japanse tuin. Japan en Nederland herdachten in 2000 dat beide landen elkaar 400 jaar geleden voor het eerst ‘ontmoetten’. De Leidse Hortus heeft veel Japanse planten in zijn collectie, en een in 1990 aangelegde Japanse tuin, ter nagedachtenis aan Von Siebold, arts en gepassioneerd plantenverzamelaar.

Bezoekerscentrum Sterrewacht en Sterrewachttuin. In het najaar van 2011 werd in de gerenoveerde Sterrewacht het bezoekerscentrum geopend. Een nieuw pad voert vanaf het Bolwerk in de Hortus naar het Bezoekerscentrum Sterrewacht en de Sterrewachttuin. Kijkt u ook eens op de site van Groepswijzer.nl voor een bezoek aan de Hortus.

Vaardigheden

, , ,

Gepubliceerd op

september 23, 2015

Geef een reactie