Museum De Lakenhal

Museum de Lakenhal is momenteel gesloten. De heropening is gepland voor het voorjaar 2019.

Museum de Lakenhal is opgericht in 1874 en sinds die tijd gevestigd in de monumentale ‘Laecken-Halle’ uit 1640. Hier werd ooit het beroemde Leidse laken gekeurd en verkocht. In de periode eind 2016-2018 wordt het museum gerestaureerd. Tegelijkertijd wordt het flink uitgebreid. Het museum is al meerdere keren verbouwd en uitgebreid. Het is de bedoeling dat bij de huidige verbouwing de vroegere ingrepen zichtbaar blijven.

De Collectie.

Tegenwoordig valt er een uiteenlopende collectie te bewonderen waaronder werk van grote meesters als Rembrandt, Lucas van Leyden en Theo van Doesburg (De Stijl).

Eén van de beroemdste en meest opvallende kunstwerken uit de collectie van het museum is het enorme altaarstuk van het Laatste Oordeel, gemaakt door Lucas van Leyden in ca. 1526-27.

Museum De Lakenhal bezit een hedendaagse collectie kunstwerken, waarvan regelmatig delen op zaal te zien zijn.

Er is een 3 oktober-collectie te bewonderen. 3 Oktober, het feest van Leidens Ontzet, wordt jaarlijks gevierd en staat bol van tradities en gebruiken. Eén ervan is het (gratis) bezoek aan Museum de Lakenhal tussen 10 en 12 uur.

Er wordt aandacht geschonken aan de Lakenhandel. De productie van de wollen lakense stoffen bepaalde lang de identiteit van Leiden. Een groot deel van de stoffen was bestemd voor de export. Aan de stof werden lakenloodjes bevestigd; deze zijn over de hele wereld teruggevonden.

Laat u eens verleiden tot een stadswandeling in Leiden.

Vaardigheden

, , , ,

Gepubliceerd op

september 23, 2015

Geef een reactie