Museum Volkenkunde

Museum-Volkenkunde-Leiden

Museum Volkenkunde

Geschiedenis Museum Volkenkunde Leiden

Sinds 1 april 2014 zijn Museum Volkenkunde, Afrika Museum uit Berg en Dal en Tropenmuseum uit Amsterdam gefuseerd. De drie gaan verder als Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen, met behoud van eigen naam.

Het museum is het gevestigd in het voormalig Leids Academisch Ziekenhuis. In hetzelfde gebouw was vroeger Museum Boerhaave gevestigd en ook het Academisch Ziekenhuis zelf (tussen 1636 en 1639). Het is gestart met de collectie van ca 5000 voorwerpen van de heer Von Siebold. Het museum werd officieel geopend in 1837. Daarvoor, rond 1830 was het museum ook al toegankelijk voor het publiek. In de jaren daarna moedigde Von Siebold ook andere Europese landen aan om een zelfde etnografisch museum op te bouwen. In 2001 heropende het museum na een intensieve verbouwing.

Museum Volkenkunde beheert meer dan 240.000 voorwerpen. In acht prachtige modern ingerichte zalen staan 4000 van deze unieke objecten opgesteld: Afrika, Azië, Boeddhazaal, China, Indonesië, Japan & Korea, Noord Amerika en Arctische gebieden.

Vaardigheden

, , , ,

Gepubliceerd op

september 22, 2015

Geef een reactie