Rijksmuseum van Oudheden

Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden is opgericht in 1818, in eerste instantie als ‘archeologisch kabinet’ van de Universiteit Leiden. In de negentiende eeuw groeide de collectie met vooral voorwerpen uit de Klassieke Oudheid en het oude Egypte. Tot aan de Tweede Wereldoorlog was het museum de enige officiële opgravingsinstantie in Nederland. Sinds 1 juli 1995 is het museum een zelfstandige stichting die het archeologische deel van de rijkscollectie beheert en tot taak heeft deze voor een groot publiek toegankelijk te maken.

Egyptische collectie

De Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden behoort tot de tien belangrijkste Egyptische collecties in de wereld. Tot die verzameling behoort ook het grootste topstuk: de tweeduizend jaar oude Egyptische tempel uit het dorp Taffeh. De tempel is een geschenk van Egypte aan de Nederlandse bevolking, als dank voor de steun bij een UNESCO-reddingsoperatie in de jaren zestig van de vorige eeuw. In de entreehal van het museum kunt u dit indrukwekkende monument van alle kanten bekijken.

Activiteiten voor iedereen

Voor een breed publiek van alle leeftijden worden het hele jaar door activiteiten in het museum georganiseerd, variërend van talloze lezingen tot kinderactiviteiten in de schoolvakanties en diverse muziekuitvoeringen.

Onderwijs

Jaarlijks bezoeken vele groepen en klassen uit het basis- en voortgezet onderwijs het museum. Voor hen worden elk jaar museumlessen op maat ontwikkeld, evenals lesmateriaal voor in de klas.

Wetenschap

De conservatoren van het Rijksmuseum van Oudheden zijn actief op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, zowel op nationaal als internationaal niveau.

Vaardigheden

, , , ,

Gepubliceerd op

september 23, 2015

Geef een reactie